Prozatorul Nelu Păcuraru a prezentat în cenaclu un capitol din viitoarea sa carte, „Viața lui Nelu Constanța”, în care și-a propus să pună în pagină aspecte ce țin de viața de marinar, de activitățile specifice zonelor portuare și, implicit, din viața orașului vechi – port la Dunăre – Galați. Din ceea ce ne-a citit, autorul a demonstrat că are talent de povestitor, are disciplină și responsabilitate în construcția textului, atenție asupra detaliilor și autenticitate. Poate, de aici, și o anumită asemănare cu textele clasice etc.

„Îi mulțumesc autorului pentru că mi-a reamintit multe întâmplări ce țin de Dunăre: concursuri de înot – traversări ale fluviului, traseul Brăila – Galați etc.; se simte că are vână de prozator; a dozat bine echilibrul între dialog și narațiune – ceea ce înseamnă că are, deja, o tehnică a scrisului; mi-a amintit de Șolohov – poate și din cauza apei și a vieții din vecinătatea ei.” (Gabriel Gherbăluță)

„Personajul a existat – era un fel de șmecheraș de cartier, care se ținea permanent de șicane la adresa milițienilor și a organelor de represiune ale statului din perioada comunistă; trezește nostalgii față de orașul vechi.” (I. Gh. Tofan)

„Îmi place stilul acesta de a vorbi despre întâmplări trăite, care duce cu gândul la «Un veac de singurătate»; cred că va fi o carte atractivă.” ( Ecaterina Păun)

„O proză cochetă, pitorească și bine dozată, în care autorul se contopește prin trăirile și întâmplările descrise; are și zone ficționale.” (Victor Dragomir)

„Un text bun, captivant; are imagini cinematografice; se simte legătura autor – personaj; are o disciplină a scrisului, scrie atent, responsabil, aproape clasic.” (Carmen Neacșu)

„Se observă un simț extraordinar al prezentării detaliilor. Aduce evenimentele în prezent într-o manieră absolut încântătoare, nostalgică. Este un bun prozator, are acuratețe în scris; știe să mențină echilibrul între dialog și descriere. O lucrare valoroasă, care promite.” (Silvia Curelaru)

„Mi-a depășit așteptările, în sensul pozitiv; este cursiv, așezat, captivant.” (Laurențiu Pascal)

„Are o capacitate temperată de a conduce condeiul și de rememorare; m-a prins textul; aștept cartea, să văd cum se dezvoltă biografia personajului.” (Stela Iorga)

„Textul citit are o frumuseţe a povestitului, firul narativ este construit cu acribie, personajele sunt conturate cu autenticitate, cronicarul ştergând colbul de pe istoria Galaţiului din anii ’70; are o sensibilitate şi o frumuseţe a modului în care priveşte oamenii.” (Lăcrămioara Capotă)

Vineri, 5 aprilie, la ora 18.00, la „Viața liberă”, va citi Carmen Neacșu.

Ion Avram

Lasă un comentariu